2015. november 10., kedd

Olvasási rekordkísérlet jön

Eredeti megjelenés: Kultúra.hu 2014. 10. 07.

A „Divatba hozzuk az olvasást!” kampány és az Országos Könyvtári Napok részeként közösolvasási rekordkísérletet hirdetett a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK). A szervezők október 17-én 13 órára várják a verskedvelő közönséget a Szabó Ervin térre.
„Három éve már megrendeztük egyszer ezt a rekordkísérletet, de akkor sokkal kevesebb hírverést kapott az esemény. Három éve körülbelül hatszáz ember jött el, most reméljük, hogy bőven ezer fölé megyünk” – mondta Farkas Ferenc, az FSZEK régióigazgatója. A rendezvény házigazdája Lévai Balázs író, televíziós műsorvezető lesz, de a kísérletben részt vevők találkozhatnak még Mácsai Pál Kossuth-díjas színművésszel, valamint egy meglepetésvendéggel is.

A rendezvény több programsorozatnak is részét képezi. Például az Országos Könyvtári Napoknak (október 13 – 20.), amelyet több mint ezer könyvtárban rendeznek meg országszerte. Remek bevezetője továbbá az Olvasás Éjszakájának, amit október 18-án, szombaton tartanak meg, valamint a Könyves Vasárnapnak, amikor is a könyvtárak átadják a stafétát a könyvesboltoknak. Az intézmények minden helyszínen meghosszabbított nyitva tartással és színes programokkal várják a gyerekeket és a felnőtteket.

olvasasi_rekordkiserlet_044_1A rekordkísérlet egyúttal díjátadó is lesz: a Vers legyen veled! – elnevezésű vetélkedő eredményhirdetésére kerül sor. A feladatok a kortárs magyar költészethez kapcsolódnak és hetente háromszor jelennek meg a könyvtár honlapján. A játékhoz október 15-ig bármikor lehet csatlakozni, bővebb információt awww.fszek.hu/vers oldalon találhatnak.

Programokban tehát nem lesz hiány. De mennyire van rájuk igény? Olvasnak ma az emberek egyáltalán verseket, szépirodalmat? „A versolvasás egyértelműen rétegérdeklődés, ráadásul az internet térnyerésével egyre kevesebb rálátásunk van az emberek versolvasási szokásaira. Sok verseskötet már meg sem jelenik nyomtatásban. De azért nem panaszkodhatunk, évente körülbelül 150 új kötet kerül be a könyvtári hálózatunkba” – árulta el Farkas Ferenc. Azt is elmondta, hogy a kortárs irodalomban a gyerekversek a legnépszerűbbek, például Varró Dániel, Kiss Ottó és Lackfi János művei. A felnőtt irodalomban többek között Grecsó Krisztián, Tóth Krisztina, Szálinger Balázs és Erdős Virág versei a legkeresettebbek. A sokat dicsért, mégis sokak által kritizált Facebook verskampány hatásairól is érdeklődött a Kultúra.hu tudósítója. „Nagyon szimpatikus kezdeményezés, nekünk pont jól jött, mivel megelőzte a programjainkat, és így kedvet csinált hozzájuk. Egy kicsit aggódtunk, hogy az embereknek már elege lesz a versekből, de szerencsére nem így lett.”

A szervezők október 17-én 13 órára várják a verskedvelő közönséget a Szabó Ervin térre (a Kálvin tér szomszédságában). Regisztrálni 12:40-től lehet, az első ezer regisztráló Divatba hozzuk az olvasást! feliratú karkötőt kap ajándékba. A szervezők mindenkit arra kérnek, hogy hozzák magukkal kedvenc verseskötetüket.
Liska Enikő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése