2015. november 10., kedd

A nemzet Istvánja

Eredeti megjelenés: Kultúra.hu 2014. 08. 19.

Érettségi óta folyamatosan színpadon van. Huszonkét évesen ő volt a világ legfiatalabb Jézusa, ismertségét azonban az István, a király címszerepének köszönheti. Feke Pál színész, énekes, Junior Prima és Artisjus díjas művész ma Magyarország legnépszerűbb musicalszínészei közé tartozik.
feke_2Mit jelent István szerepe az Ön életében?
Nagyon közel áll hozzám a szerep, mindig ugyanolyan hittel és maximalizmussal próbálom eljátszani. Úgy gondolom, ma már a musical műfaj túlnőtt azon, hogy valamit egyszerűen el kelljen énekelni. Nagyon komplex szempontoknak kell megfelelni, és minden előadás komoly színészi felkészültséget kíván. Egy magyar musicalszínész életében mindenképpen csúcspont, és az egyik legnagyobb kihívás, ha az István, a király címszerepét eljátszhatja. 2008-óta gyakorlatilag folyamatosan játszom, sportcsarnokokban, arénákban, szabadtéri színpadokon.

Mennyit változott Önben ez alatt az idő alatt a szerep?
Nagyon sok minden történt velem ez alatt a hat év alatt, a magánéletben és a színpadon egyaránt. Ez nyilvánvalóan visszahat a szerep megformálására is. Az előadásban, csakúgy, mint István jellemében egyszerre van jelen az érzelmesség és a keménység. István szerepe nagyon sokszínű, az ember rengeteg érzelmét bele tudja vinni a figurába.

Eddig három különböző rendezésben játszotta Istvánt, mindhárom más megközelítésben foglalkozott a darabbal.
Először 2008-ban játszottam Istvánt, akkor Szikora János rendezésében. Tavaly, a harminc éves jubileumra Alföldi Róbert készített egy különleges előadást, idén pedig a Zsuráfszky Zoltán által koreografált és rendezett változatban játszom. A Szikora és a Zsuráfszky féle rendezés között nem volt akkora különbség, hiszen mindkettőnek Zsuráfszky Zoltán volt a koreográfusa.
Azonban mind a három rendezés kihívás volt. Mindháromnak teljesen más a koncepciója. Különösen az Alföldi-féle rendezésnél kellett félretenni mindazt, amit addig a darabról, az éneklésről, az előadás minden egyes eleméről gondoltam, és alázattal kellett megcsinálni mindazt, amit a rendező elvárt.

Színészként sokat utazik. Van ideje közben megismerkedni a környékkel?
Igyekszem mindig időt szakítani egy kis városnézésre. Mára már talán nincs is olyan nagyobb kőszínház, vagy szabadtéri színház, ahol ne játszottam volna. Nagyon sok helyen otthon érzem magam, már csak a közönség szeretete miatt is. Ha időm engedi, szívesen sétálok, szeretem a városokat, szeretem ezt az országot. De az első természetesen a munka.

Hol és milyen szerepekben láthatjuk jövőre?
A jövő évad még tárgyalások alatt áll, sok újdonsággal készülök. Decemberben csatlakozom a Mozart című darabhoz az Operettszínházban, 2015 februárjában pedig Sopronban lesz egy bemutatóm Zene, New York, Szerelem címmel. Ennek a két személyes musicalnek művészeti vezetője is vagyok. A már meglévő szerepeimet is játszani fogom tovább, az Illés-slágerekből összeállított Tied a világ!- című előadás a Játékszínben lesz látható, és visszük az ország több különböző pontjára. Már a jövő nyarat is tervezem, két nagyobb produkcióról tárgyalunk.
Eközben a zenekarommal is koncertezni fogok, most éppen egy új akusztikus lemezen dolgozunk. A lemez magyar slágerekre épül, és egy élő koncertfelvétel lesz Egerben. Várhatóan karácsonyra lesz a boltokban.

Maradt még olyan szerep, amit nagyon el szeretne játszani?
Olyan klasszikus musicalek főszerepeit, mint a Nyomorultak, a Jézus Krisztus, szupersztár, vagy az István, a király, már eljátszottam. Azonban úgy gondolom, hogy a világ musicalirodalma nagyon sikeres és izgalmas. Biztos vagyok benne, hogy jelennek meg új darabok, amelyeknek nagy szerepe lesz az életemben, és remélem, hogy a már eljátszott klasszikus szerepeknek is lehetnek még új változatai, amelyekben szerepet kapok.

Liska Enikő

Fotó: Feke Pál Hivatalos Honlapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése